Skip to main content

24 jaar Country & Christmas Fair
Neem een duik in de historie…

2023

We hebben een nieuwe locatie gevonden, en wat voor één! Met trots presenteren wij het sfeervolle Slot Zeist als onze nieuwe thuisbasis. Een rijke historie, centraal gelegen en een prachtige, bosrijke omgeving. Standhouders, bezoekers, vrienden, bekenden: mensen zijn unaniem enthousiast.

2022

Na twee moeilijke jaren tijdens de coronapandemie, waarbij twee edities niet door konden gaan, is er weer een Country Christmas Fair! Het is een mooi weerzien met onze standhouders en bezoekers. Het blijkt ook de laatste editie in en om kasteel de Haar in Haarzuilens. Er zijn andere plannen met het kasteel. Het is het begin van een zoektocht naar een nieuwe locatie.

2019

Nieuw dit jaar is de wensen bus. In deze bus kunnen kinderen hun kerstwens achterlaten. Volgens Jeroen van der Horst is het de moeite waard om een wens achter te laten. ‘We laten er een paar in vervulling gaan.’ Het belooft een goed jaar te worden.

2018

Voor Inventief beste een spannende editie daar zij zelf het gehele parkeer- en verkeersbeleid in handen hebben gekregen van het Kasteel.

Een editie om door een ringetje te halen. Geen problemen met parkeren door een uitmuntend droog weiland.

2017

Het is feest, Country & Christmas Fair viert het twintigjarig jubileum. Ter ere van het twintigjarig bestaan lanceren we een heus magazine waarin standhouders en leveranciers hun bijdrage leveren en over hun ervaringen vertellen.

2016

Verreweg de drukst bezochte editie ooit. Dat heeft ons voor dit jaar doen besluiten om uit te breiden op het terrein en in dagen.

2015

Tijdens deze editie was de Ganzenparade aanwezig die enorm veel bekijks trok.

Ganzenparade met op de achtergrond de spiegeltent Moulin Rouge uit 1907 waar de hele dag Paradise Bigband speelt.

2014

2013

Een editie met ontzettend veel wind. Drie dagen code oranje over het terrein gaat je als organisator niet in je koude kleren zitten.

Ook in het Kasteel is het kerst.

2012

De eerste editie met een kunstproject en een watershow. La lumière dansant, De ‘dansende kaarsen’ is een ontwerp van kunstenaar Pieter van de Pol. Ook is er de primeur van een watershow in de gracht van het kasteel waarbij mensen staan te dansen en zingen.

2011

Kippenvel!!
Zoveel mensen die naar Haarzuilens afreizen om de mooiste Christmas Fair van Nederland te bezoeken.
Inmiddels weten ook bezoekers uit België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Engeland ons te vinden.

2010

Een zeer koude editie met vorst overdag.

Tijdens de afbouwperiode begon het te sneeuwen en stopte het niet. Na bijna drie weken afbouw besloten te stoppen en beter weer af te wachten. Spullen raakten kwijt en het werd gevaarlijk glad op het terrein. In januari 2011 overleed de baron. De dienst was in de Kapel waar zijn gebalsemde lichaam bijgezet werd in de tombe van de Kapel.

Inventief heeft in de dag ervoor alle bergen houtsnippers die niet weggehaald konden worden bedekt met sneeuw zodat het op bergen sneeuw leek daar de rouwstoet over het hele terrein ging.

In april 2017 zijn de laatste opruimwerkzaamheden verricht om de editie van 2010 goed af te sluiten.

Bizar!

Er worden nieuwe decoratie stukken ingebracht.

De ijsbaan wordt overdekt.

2009

De ijsbaan bleek een groot succes. Hij wordt verplaatst en groeit maar liefs 150m2.
Hiervoor moet ook de grote tent van La Place verplaatst worden. Maanden van plannen gaat hieraan vooraf.

Een expositie en de Kapel van 250 jaar Wedgwood.

2008

De droom van Peter gaat in vervulling, er is een echte ijsbaan. Niet van plastic, maar gewoon van bevroren water. Wat een onderneming, maar wat een sfeer. Met professionele ijsdanseressen en demonstraties Oud Hollands Zwieren en Zwaaien.

2007

Een rampjaar.

De grondlegger van de Country & Christmas Fair, Peter van der Horst komt in augustus te overlijden. Een heel groot verlies. Sindsdien is er geen editie geweest waarin de maan niet over het evenement schijnt. Het was Peters droom om de Fair ooit nog eens op te vrolijken met een ijsbaan.
 

2006

Met heel veel voorzichtigheid en het tonen van respect mochten we de kerststal van de kerk uit Utrecht lenen. Deze beelden zijn gemaakt door de zoon van Pierre Cuypers. Een mooie link met het Kasteel wat door Pierre Cuypers is ontworpen.

Op de achtergrond duidelijk sneeuw zichtbaar. Is leuk voor de foto maar niet zo handig voor het evenement. Op de vrijdag heerste er een heuse sneeuwstorm door geheel Nederland waardoor er allemaal slechtweeralarmen werden afgegeven met als resultaat iets meer dan 1.000 bezoekers over de gehele dag. Normaal bezochten er gemiddeld zo’n 6.000 bezoekers de vrijdag.

 

 

2005

Bij de editie van 2005 is besloten om van de donderdagavond af te zien en van de woensdag al de eerste openingsdag te maken.

Het ROM-kerstkoor zingt voor het eerst tijdens de Country & Christmas Fair. nu 12 jaar later doen ze nog steeds mee. (foto 2)

Bepakt en bezakt vol aangekochte spullen verlaten deze twee dames het terrein. (foto 1)

Een foto uit eigen archief van de hoofdentree die door de jaren heen steeds is aangepast en verbeterd. Een ladder (rechts op de foto) zou nu niet meer zo in het zicht liggen. (foto 3)

2004

Nog grootsere plannen op het terrein in het tweede jaar, uitbreiding op het terrein en op catering gebied. La Place anticipeert en neemt de hoofdcatering voor zijn rekening.
Verder signeerde top kok Cas Spijkers zijn boek. Dit gebeurde op gezette tijden. (dachten wij) Meneer Spijkers nam dat niet zou nauw en arriveerde dagelijks te laat wat voor een hoop onrust zorgde onder de medewerkers van Inventief.

Onze kerstman: Chris ook wel Chrisman genoemd sterkt het team sinds de editie van 2004 tot heden.

Het heilige beeld van Christus wordt al sinds de eerste editie meegebracht en heeft al op tal van diverse plaatsen op de locaties gestaan. Het beeld komt uit Toulouse en is gemaakt in 1863, van gietijzer en NIET te tillen!!

2003

De allereerste Country & Christmas Fair in Kasteel de Haar in Haarzuilens. Toen nog in handen van baron en nog relatief onbekend in Nederland. In de septembermaand verbleef de baron in zijn Kasteel met een gevolg aan bediendes, koks en kamermeisjes. Wanneer er een afspraak gepland stond met een standhouder die de nieuwe locatie wilde bekijken, moest daar schriftelijk toestemming voor worden verleend van de baron zelf.

 

2002

De laatste editie van de Country & Christmas Fair bij Slot Assumburg.
In vijf jaar tijd van 70 standhouders en nog geen 5.000 bezoekers in 1997 naar meer dan 100 standhouders en een ruime verdubbeling qua bezoekersaantallen.

Grote problemen in de omgeving w.b.t. parkeren van de vele auto’s tot aan grote files op de wegen.

De Country & Christmas Fair groeide uit zijn jasje op de locatie en werd het tijd om op zoek te gaan naar een andere locatie en het liefst, centraal gelegen in Nederland…

2001

Firma de Boer tenten uit Alkmaar in de opbouwfase.

Leuk krantenartikel voorafgaand van de fair.

2000

Het werd zo druk binnen in het Slot dat er op last van brandweer en gemeente besloten werd dat er niet meer dan 250 bezoekers tegelijk in het Slot aanwezig mocht zijn. er stond een medewerker van Inventief op de brug met een handteller en bij het behaalde aantal van 250 personen was het letterlijk 2 personen eruit dan pas 2 nieuwe erin.

De mega zware kerstboom werd vervangen door een mast van 8 meter hoog inclusief verlichting.

1999

De tweede editie van de Fair is een feit. Dankzij de grote belangstelling met een avondopening op donderdag. Tijdens de opbouw werden bomen van zes meter hoog nog met de hand geplaatst. Wat een werk. Tegenwoordig gebruiken we daar heftrucks voor.

 

1998

De allereerste aankondiging van de allereerste Country & Christmas Fair bij Kasteel Assumburg in Heemskerk.

Antiquair Peter van der Horst en zijn vrouw Betty werden in 1998 compleet voor gek verklaard vanwege hun idee om eind november een kerstevent te organiseren. ‘Eind november? In de buitenlucht en dan ook nog eens vóór Sinterklaas?’, waren de verbaasde en ook wat meewarige reacties. Toch zetten de twee pioniers door en organiseerden hun allereerste Country & Christmas Fair, toen nog in kasteel Assumburg in Heemskerk. Ze hadden nog wel wat te leren in het organiseren. Wat bijvoorbeeld te doen met alle auto’s van bezoekers? ‘Ach joh, we parkeren gewoon op de weg en maken er een éénrichtingsverkeersweg van,’ loste Peter een eventueel parkeerprobleem op. Het event werd een succes.